Три парламентарни дни отне на депутатите да приемат окончателно проекта за

...
Три парламентарни дни отне на депутатите да приемат окончателно проекта за
Коментари Харесай

Три дни по-късно: трима ще управляват антикорупционната комисия, законът може да се озове в КС

Три парламентарни дни лиши на депутатите да одобряват дефинитивно плана за промени в антикорупционната комисия, който в последна сметка може да се озове в Конституционния съд и към този момент събра редица рецензии. Основното е, че от сегашната КПКОНПИ се вади конфискацията на имущество, а новият орган, единствено комисия за битка с корупцията, ще се управлява от тричленен състав, избиран от Народното събрание с болшинство от две трети. Кандидатите пък ще минават през оценка на така наречен Номинационен ръб.

Това бяха и няколкото най-дебатирани при започване на седмицата текстове. Проектът на процедура е на ГЕРБ, откакто преди този момент болшинството отхвърли импортираните от Министерския съвет (изготвен от някогашния длъжностен миниистър на правораздаването Крум Зарков) и на " Продължаваме промяната ", само че бе представян от някогашния ръководител на правната комисия Стою Стоев (ПП), който пък внесе свои оферти сред двете четения.

Основната рецензия е, че от седмина, какъвто бе първичният проект, членовете на комисията (т.е. ръководството) станаха трима. Критиките са в посока политизацията на органа, който сякаш би трябвало да е самостоятелен, като упованието е, че за членове ще бъдат определени един от ГЕРБ, един от Движение за права и свободи и един от ПП-ДБ. Отделно, не е ясно и по какъв начин ще се взимат решенията при отсъствието и на един " комисар ". Предложението да са трима пристигна и от редиците на ПП-ДБ, като към него запаси изрази министърът на правораздаването Атанас Славов.

" Ако въпреки всичко се събере нужното болшинство, това - при все съществуването на Номинационен ръб - ще е резултат от политическо съглашателство на партиите от болшинството. В сегашната настройка на обединението - сглобка " антикорупционните " комисари са разпределени тъкмо - един на ГЕРБ, един на ПП-ДБ и един на Движение за права и свободи. 

Веднъж определени, тримата би трябвало постоянно да са на работа, тъй като даже един да е в болничен, в отпуск или в запушване, всеки от другите двама ще разполага със самобитно несъгласие. Като погледнем отново горното бързо разбираме какво значи това " - написа по мотива Крум Зарков във фейсбук, с което на практуика заключи рецензиите от миналите няколко дни.

В допълнение, бе решено, че тримата от управлението ще се избират с квалифицирано болшинство. Още в хода на дебата Радомир Чолаков (ГЕРБ) се закани, че партията му може да сезира Конституционен съд, защото, факт, в Конституцията е записано, че Народното събрание приема решенията си с нормално болшинство, а такова от 2/3 се планува единствено в случаите, разказани в главния закон (като за избора на членове на Висш съдебен съвет, например). 

В момента на масата са промени в Конституцията, като няма текстове (на този етап), предвиждащи болшинство от 2/3 за антикорупционната комисия. Не е обаче изключено такива да се появят при четенията. Амбицията на " съдружното болшинство " е главният закон да бъде гласуван през декември.

Още един спорен момент: Номинационният ръб. В последна сметка се възприе, че той няма да класира претендентите, а единствено ще дава мнение.

Оставена бе първичната концепция към комисията да работят разследващи инспектори, които ще могат да употребяват и помощни средства като шокови патрони, белезници и други

" С други думи - новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция. Досущ като неговите прародители. Но с проверяващи функционалности " - подлага на критика още някогашният министър на правораздаването.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР